Antifouling

Antifouling is een belangrijk onderdeel van de bescherming van jouw boot of sloep. Dit is een speciale verflaag die het gedeelte van je boot of sloep dat onder wat ligt beschermt. Bij Watersport Roodhof kun je terecht voor antifouling.

Wat is antifouling?

Om de aangroei van kleine organismen (zoals algen en mosselen) op jouw boot of sloep tegen te gaan, kun je kiezen voor antifouling. Dit is een aangroeiwerende verf die we aanbrengen op het gedeelte van jouw boot dat onder water ligt. Antifouling beschermt jouw boot op verschillende manieren:

  • Antifouling houdt de weerstand van je boot goed;
  • Het brandstofverbruik blijft door antifouling gelijk;
  • De snelheid blijft hoog;
  • De vaareigenschappen blijven goed;
  • De onderlagen van de boot blijven glad en vrij van aanslag, zodat corrosie en osmose geen kans hebben.

Soorten antifouling

In de basis kennen we drie soorten antifouling voor jouw boot: zachte, harde en milieuvriendelijke antifouling. We benoemen de verschillen hieronder.

Zachte antifouling

Een zachte antifouling (ook wel een zelfslijpende antifouling genoemd) wordt over het algemeen aangebracht op polyester boten en schepen die langzaam varen, maximaal 20-25 knopen. Het is een onderwaterverf die elke keer een dun laagje ‘afslijpt’. Uiteindelijk is de antifouling dus helemaal verdwenen. Het voordeel is dat er geen dikke verflagen op de romp komen, maar het nadeel is dat je elk jaar opnieuw antifouling op je boot moet aanbrengen.

Harde antifouling

Daarnaast kennen we harde antifouling. Dit is een onderwaterverf die vooral geschikt is voor snelle schepen (25+ knopen) of boten die vaak op de trailer staan. Dit komt omdat dit type antifouling wat minder snel slijt. Na contact met water laat deze verf langzaam de biociden los. Uiteindelijk zijn deze opgelost en blijft alleen de verflaag over. Zodra je een nieuwe laag harde antifouling op je boot aanbrengt, moet de laatste er eerst afgeschuurd worden. Harde antifouling is geschikt voor houten boten, polyester boten en stalen boten.

Milieuvriendelijke antifouling

Er zijn een aantal soorten milieuvriendelijke antifouling. Waar reguliere antifouling vaak koper of andere biociden bevat, bestaat milieuvriendelijke antifouling niet uit biociden. In plaats daarvan wordt er gebruikgemaakt van zelfpolijstende bindmiddelen, of de coating zorgt voor een extreem gladde oppervlakte. We onderscheiden de volgende milieuvriendelijke antifouling:

  • Biocidevrije antifouling. Bij deze onderwaterverf komen er geen schadelijke stoffen vrij in het milieu. Dit type is verkrijgbaar in een zachte en harde variant. Een voorbeeld is Hempel antifouling.
  • Fouling release systeem. Dit type heeft een siliconen- en hydrogelbasis dat geen gebruik maakt van biociden, maar van water gelijkende eigenschappen. Hierdoor kunnen organismen zich niet hechten aan het coatingoppervlak. Deze milieuvriendelijke antifouling is vooral geschikt voor snelvarende schepen.

Antifouling aanbrengen

Antifouling aanbrengen is een specifieke en tijdrovende klus. Je moet precies weten hoeveel verf er nog op je boot of sloep zit, welk type je nodig hebt en hoe je deze zo goed mogelijk aanbrengt. Grofweg zijn er vier stappen:

  • Draag de juiste bescherming (zoals handschoenen en een stofmasker) en schaf de nodige materialen aan (denk aan kwasten, rollers en mengbekers).
  • Verwijder de oude antifouling (waar nodig) en zorg ervoor dat de ondergrond, waar je de antifouling op aanbrengt, schoon en strak is.
  • Breng vervolgens de antifouling zo gelijkmatig mogelijk aan op de zwaar belaste delen van je boot. Na een paar uur kun je een tweede laag aanbrengen.
  • Laat je boot te water tussen 24 uur en 14 dagen na het aanbrengen van de onderwaterverf. Check voor de exacte duur het type dat je hebt gebruikt.

Antifouling uitbesteden

Wil je het aanbrengen van antifouling liever uitbesteden? Dat kan bij Watersport Roodhof. Wij adviseren om eens per 4-5 jaar antifouling aan te laten brengen, afhankelijk van het type. Door antifouling is jouw boot weer helemaal beschermd tegen invloeden van het water en kun je voor langere tijd weer genieten van het varen.

Vraag antifouling aan door middel van het contactformulier hiernaast. Je krijgt van ons vervolgens een prijsopgave.

 

 

 

Wat kost antifouling?

De kosten van het aanbrengen van antifouling hangen af van de lengte van je boot of sloep. Ook hangt het af van de keuze voor zachte of harde antifouling én de staat van je boot of sloep. Vraag middels onderstaande button antifouling aan. Je krijgt van ons vervolgens een prijsopgave.

Veelgestelde vragen

Waar is antifouling voor?

Antifouling is een speciale verflaag die het gedeelte van je boot dat onder wat ligt beschermt tegen de aangroei van kleine organismen (zoals algen en mosselen).

Hoe vaak zet je een boot in de antifouling?

Het verschilt per type antifouling hoe lang je ermee kan doen. Vaar je veel en heb je een zachte antifouling, dan kan het zijn dat je na een jaar al een nieuwe laag moet aanbrengen. Harde antifouling gaat een jaar langer mee. Ook dit hangt af van je vaargedrag.

Is antifouling elk jaar nodig?

Over het algemeen is antifouling elke 4-5 jaar nodig. Maak je gebruik van een zachte antifouling en vaar je veel? Dan kan het zijn dat de verflaag na een jaar helemaal weg is. Check dus altijd de staat van de antifouling.

Hoe lang gaat antifouling mee?

Het verschilt per type antifouling hoe lang je ermee kan doen. Vaar je veel en heb je een zachte antifouling, dan kan het zijn dat je na een jaar al een nieuwe laag moet aanbrengen. Harde antifouling gaat een jaar langer mee. Ook dit hangt af van je vaargedrag.

Is een antifouling nodig?

Het is handig om je boot te behandelen met antifouling. Deze onderwaterverf zorgt ervoor dat er geen aangroei op je boot blijft zitten. Als je veel vaart en niet altijd wil schoonmaken, is het dus zeker nodig om je boot in de antifouling te zetten.

Hoe duur is antifouling?

De kosten van het aanbrengen van antifouling hangen af van de lengte van je boot of sloep. Ook hangt het af van de keuze voor zachte of harde antifouling én de staat van je boot of sloep. Vraag middels onderstaande button antifouling aan. Je krijgt van ons vervolgens een prijsopgave.

Hoe breng je antifouling aan?

Antifouling breng je het beste aan met een kwast/en of roller. Let er ook op dat je de juiste beschermingsmiddelen draagt, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker. Het beste is om twee lagen aan te brengen voor het beste effect.

Wat is beter harde of zachte antifouling?

Het hangt van je type boot af of harde of zachte antifouling beter is. Vaar je langzaam (20-25 knopen)? Dan is zachte antifouling beter. Een harde antifouling is vaak beter voor snelle boten en voor houten boten.