Het belang van boot onderhoud

4 oktober 2023
boot onderhoud

Ben je de trotse eigenaar van een boot? Dan weet je vast en zeker dat het belangrijk is om je boot regelmatig te onderhouden, ongeacht welk type boot je hebt. Onderhoud is essentieel voor de levensduur en de prestaties van je boot. We onderscheiden twee soorten onderhoud: boot onderhoud en motor onderhoud. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We leggen je graag uit wat voor onderhoud je kan doen om je boot en motor er weer stralend uit te laten zien.

Boot onderhoud

Wil je jouw boot mooi houden, dan is daar natuurlijk wel wat voor nodig. Denk aan het regelmatig wassen van jouw vaartuig. Maar ook het voorkomen van corrosie zorgt ervoor dat jouw boot in een mooie staat blijft. We zetten vier soorten onderhoud voor jouw boot op een rij.

1. Wassen van de boot

Vaar je veel in zout water? Dan kunnen er veel zoutresten op je boot blijven zitten. Als je dit niet schoonmaakt, kan het zout de boot aantasten. Daarom is het belangrijk om regelmatig je boot schoon te maken nadat je in zout water hebt gevaren. Dit kun je met verschillende middelen doen:

 • Met zoet water
 • Met een speciaal wasmiddel voor boten
 • Met goede schoonmaakzeep
 • Met autowas zeep

Gebruik bijvoorbeeld een boot borstel met zachte haren en een lange steel. Je kan ook je boot bij Watersport Roodhof brengen. Wij bieden een professionele poetsbeurt aan.

2. Waxen van de boot

Het waxen van je boot zorgt ervoor dat er een nieuwe laag opkomt die bestand is tegen golven. Zorg er alleen wel voor dat je de oude waxlaag (als je die hebt) verwijdert voordat je de nieuwe laag aanbrengt. Dit kan door middel van een oplosmiddel of door jouw boot bij ons te laten poetsen en polijsten.

3. Roest en corrosie

De kans is groot dat je boot is gemaakt van metaal of aluminium, of in ieder geval een gedeelte van jouw boot. Deze materialen zijn zeer vatbaar voor roest en corrosie. Dit zorgt voor slijtage van de boot, maar ook voor slechtere prestaties; corrosie kan namelijk de snelheid van jouw boot verminderen. We raden daarom aan om regelmatig deze materialen op jouw boot te checken. Zo kun je roest of slijtage als gevolg van corrosie vroegtijdig opmerken. Metalen onderdelen kun je het beste altijd droog houden of goed droog maken. Zit er toch corrosie op? Vervang ze dan meteen.

4. Veiligheidsuitrusting

boot onderhoud

Naast het poetsen, waxen en voorkomen van corrosie, is het ook belangrijk om te kijken naar de veiligheidsuitrustingen in de boot. Ook deze moeten uiteraard vervangen worden waar nodig. Er kan zelfs een boete op rusten als je iets niet hebt. Check daarom de volgende dingen goed als je een snelle motorboot hebt (20+ km per uur):

 • Vaarbewijs
 • Registratiebewijs
 • Brandblussers (min. 2 kg)
 • Reddingsvesten voor iedereen
 • Dodemansknop- en koord

Het kan per item en per merk verschillen hoe en wanneer je bovenstaande items moet vervangen. Check daarom per veiligheidsuitrusting goed de aanbevelingen van de fabrikant.

Motor onderhoud

Naast boot onderhoud is motor onderhoud ook ontzettend belangrijk. Onderhoud je deze niet of heel slecht, dan kan de motor kapot gaan. En dat is niet alleen een duur grapje, maar ook erg jammer. Motor onderhoud hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je drie dingen die je absoluut niet mag vergeten.

1. Olie verversen

Eén van de belangrijkste dingen om te doen, is het verversen van de olie. Doe je dit niet, dan kan de motor beschadigen of zelfs kapot gaan. Ververs de olie sowieso jaarlijks (het liefste na elk vaarseizoen), of na honderd bedrijfsuren. Volg onderstaande 5 stappen:

 1. Het beste is om de motor te starten als je boot in het water ligt. Als de boot op een trailer staat, doe dan koelwater aan de waterinlaat in de tandwielkast.
 2. Schakel na vijf minuten de boot uit en haal de peilstok eruit.
 3. Bevestig de olieafzuigdrukslang aan de meetstaafbuis en schuif deze stevig vast totdat hij niet meer verder kan. Nu kun je de olie oppompen.
 4. Plaats een doek in de buurt van het oliefilter en demonteer het filter met behulp van een oliesleutel.
 5. Verwijder de peilstok opnieuw en vul de motor van de boot met nieuwe olie via de olievulpoort.

Heb je de motorolie ververst? Dan is het een goed moment om ook het oliefilter te vernieuwen en de staartolie te vervangen. Om de staartolie te verversen, dien je de schroeven los te draaien en de olie eruit te halen. Vul dan de staart van onderen totdat het aan de bovenkant over begint te lopen. Draai eerst de bovenste schroef vast en vervolgens de onderste wanneer je klaar bent.

2. Schroefcontrole

boot onderhoud

Het is belangrijk om de schroef (propeller) te controleren op beschadigingen. Dit komt doordat beschadigingen kunnen zorgen voor onbalans. Ook kan het de oliekeerring van de schroefas aantasten. Kortom: een beschadigde schroef zorgt voor verminderde prestaties. Wat je het beste kan doen, is de schroef demonteren en de schroefas insmeren met wat vet. Monteer de schroef en borg deze met een nieuwe splitpen.

Zitten er vislijnen en ander vuil in de schroef? Dan kun je het onderhoud beter niet zelf doen. Vislijnen kunnen namelijk lekkage veroorzaken. Neem contact met ons op, wij doen ook motor onderhoud.

3. Brandstof verwijderen

Is het vaarseizoen ten einde en ga je jouw boot en motor opbergen voor de winter? Dan is het erg belangrijk om de carburateur direct schoon te maken. Haal alle brandstof uit de motor, brandstof kan namelijk zorgen voor corrosie als dit het hele winterseizoen er in blijft zitten.

Haal de brandstof uit de carburateur en leidingen door het brandstofkraantje te sluiten en de motor te laten draaien. Stopt de motor? Maak dan de carburateur grondig schoon. Controleer daarna de brandstoftank op vuil en het brandstoffilter op verstoppingen.

Boot onderhoud zelf doen of uitbesteden

boot onderhoud

Het is dus belangrijk om regelmatig zowel je boot als je motor te onderhouden. Een slecht onderhouden boot kan verminderde prestaties, corrosie of roest tot gevolg hebben. In het ergste geval gaat de motor of boot helemaal kapot. Wacht dus niet te lang met het uitvoeren van de juiste onderhoudsbeurten.

Dit kun je makkelijk zelf doen, maar je kan ook naar een specialist gaan die alles voor je doet. Kom je jouw boot bij ons brengen voor de stalling, vraag dan ook direct motor onderhoud aan. Of ga voor een van onze andere services.Veelgestelde vragen

Wat kost het onderhoud van een boot?

Wat onderhoud kost voor jouw boot, hangt af van de boot en motor die je hebt. En natuurlijk van het onderhoud dat je wilt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave, of kijk op onze motoronderhoud pagina.

Heeft een boot veel onderhoud nodig?

Het is belangrijk om je boot goed te onderhouden. Hoeveel onderhoud je boot nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Zorg er in ieder geval voor dat je boot na elk vaarseizoen wordt onderhouden, zodat je voor het nieuwe vaarseizoen klaar bent.

Hoe vaak boot onderhoud?

Het is belangrijk om je boot goed te onderhouden. Hoe vaak je boot onderhoud nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Zorg er in ieder geval voor dat je boot na elk vaarseizoen een onderhoudsbeurt krijgt, zodat je voor het nieuwe vaarseizoen klaar bent.

Wat kost een grote beurt buitenboordmotor?

Wat een grote onderhoudsbeurt kost voor jouw boot, hangt af van de boot en motor die je hebt. En natuurlijk van het onderhoud dat je wilt of nodig hebt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave, of kijk op onze motoronderhoud pagina.