Elke buitenboordmotor moet regelmatig onderhoud hebben. Zo ook een buitenboordmotor. Buitenboordmotor onderhoud zorgt voor een langere levensduur, optimale veiligheid, betere prestaties en minder kans op schade en defecten. Zelf kun je al wat onderhoud plegen om je buitenboordmotor in optimale staat te houden. Ook kun je bij Watersport Roodhof terecht voor motoronderhoud.
3 Onderhoudsbeurten
Buitenboordmotor onderhoud is belangrijk. Er zijn verschillende onderhoudsbeurten die je zelf kan uitvoeren of kan laten uitvoeren:
- Jaarlijks onderhoud
- Wintervoorbereidingen
- Doe-het-zelf onderhoudstips
1. Jaarlijks onderhoud
Een buitenboordmotor heeft jaarlijks onderhoud nodig. Dit is belangrijk om de prestaties te verbeteren en de levensduur te verlengen. Zonder onderhoud is de kans veel groter dat er onderdelen kapot gaan en je meer reparaties nodig hebt. Er zijn een aantal belangrijke onderhoudswerkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren of kan laten uitvoeren.
Motorolie verversen
Begin je aan buitenboordmotor onderhoud, dan is het belangrijk om te beginnen met het verversen van de motorolie. Houd ongeveer de volgende richtlijn aan: bij 2.5 t/m 3.5 pk heb je ca. 300 ml nodig. Bij 4 t/m 6 pk is het ca. 450 ml en bij 8 en 9.9 pk is het ca. 800 ml. Als de buitenboordmotor een oliefilter heeft, kun je deze het beste ook vervangen.
Staartstukolie verversen
Vervolgens ververs je de olie van het staartstuk. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:
- Draai eerst de onderste en vervolgens de bovenste schroef van het staartstuk los.
- Laat alle olie goed uitlekken. Komt er water of troebele, ondoorzichtige olie uit de onderste schroef? Raadpleeg dan een monteur. Het kan dat de tandwielen in het staartstuk aangetast zijn.
- Vul de staart weer vanaf de onderkant, totdat het er aan de bovenkant uitloopt.
- Draai eerst de bovenste schroef vast en daarna de onderste schroef.
Smeerpunten doorsmeren
De laatste stap in het onderhoud is het doorsmeren van alle draaipunten. Dit doe je het beste met 2-4-C universeel PTFE vet middels een vetspuit.
2. Wintervoorbereidingen
Naast het jaarlijks onderhoud is het ook van essentieel belang dat je direct na het vaarseizoen (dus in september/oktober) je motor onderhoudt. Zo kan deze zonder zorgen de winterstalling in. De volgende punten zijn erg belangrijk om direct te controleren.
Motor schoonmaken
Zitten er netten, bladeren, vuil of ander soort viezigheid op je motor? Zorg er dan voor dat je dit goed schoonmaakt. Zo voorkom je roest en corrosie. Maak ook het rooster van de koelwaterinlaat schoon.
Brandstof uit motor halen
Daarnaast is het belangrijk om de brandstof uit de leidingen van je motor te halen als je deze niet meer gaat gebruiken. Zorg ervoor dat je de carburateur leeg draait. Maak vervolgens de carburateur goed schoon.
Doorspoelen met zoet water
Heb je het vaarseizoen in zout water gevaren? Dan is het belangrijk om je koelwatersysteem door te spoelen met zoet water.
3. Doe-het-zelf onderhoudstips
Bepaalde soorten onderhoud kun je makkelijk zelf doen aan je buitenboordmotor. Onderstaande onderhoudswerkzaamheden zijn hier voorbeelden van.
Controleren schroef (propeller)
Het controleren van de schroef (propeller) kun je makkelijk zelf doen. Demonteer de schroefas en controleer of deze geen beschadigingen heeft en nog naar behoren werkt. Vet de schroefas in.
Controleren anodes
Ook de anodes zijn belangrijk om even te controleren. Zijn deze voor meer dan 70% weggevreten? Dan is het tijd om deze onderdelen te vervangen.
Controleren brandstoffilter
Is je brandstoffilter vervuild? Dan is het tijd om deze te vervangen.
Controleren bougies
Controleer of de bougies naar behoren werken. Is dit het geval, dan voldoet een onderhoudsbeurt. Dit doe je door de bougies los te maken en ze goed te reinigen. Monteer ze vervolgens opnieuw.
Vervangen van de impeller
Heeft je impeller de 100 draaiuren gepasseerd? Dan is het tijd om deze te vervangen. Ook moet je de impeller vervangen als de koelwatertemperatuur te hoog wordt of de buitenboordmotor minder of onregelmatig koelwater uitstoot.
In een paar stappen heb je de impeller vervangen. Verwijder het staartstuk en schroef het dekseltje van het pomphuis los. Verwijder voorzichtig de pakking en vervolgens de impeller zelf. Spuit of smeer de impeller en de pakking in met een zuurvrije vaseline. Je kan nu de impeller weer terugplaatsen en de pakking op zijn plek terugplaatsen. Schroef het pomphuis dekseltje weer vast en plaats het staartstuk terug.
Onderhoud voorkomt dure reparaties
Door je buitenboordmotor regelmatig (minimaal jaarlijks) te onderhouden, voorkom je dure reparaties. Nalatigheid kan namelijk zorgen voor een aaneenschakeling van defecten, wat weer kan zorgen voor permanente schade aan de motor. Onderhoud jouw motor dus goed door zelf onderhoud uit te voeren of het te laten doen.
Motoronderhoud door Watersport Roodhof
Bij Watersport Roodhof kun je jouw motoronderhoud uitbesteden. Zo hoef je er zelf niet naar om te kijken. Wij zorgen ervoor dat jouw buitenboordmotor voor het vaarseizoen weer optimaal werkt. Zo kun je met een gerust hart het water op.