10 tips om je boot winterklaar te maken

10 oktober 2023
boot winterklaar maken

Als je jouw boot binnenkort naar de winterstalling gaat brengen of dit al hebt gedaan, dan is het belangrijk om je boot ook winterklaar te maken. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je boot en de motor het niet meer naar behoren doen zodra het vaarseizoen weer begint. Om dit te voorkomen, geven we je 10 tips om je boot winterklaar te maken.

1. Motor vorstbestendig maken

De eerste tip om je boot winterklaar te maken, is het onderhouden van de motor. Om te voorkomen dat je motor gedurende de wintermaanden kapot gaat door de vorst, is het verstandig om deze direct vorstbestendig te maken. Als jouw motor een gesloten koelwatersysteem heeft, dan is deze gevuld met koelvloeistof. Dit is veilig met vorst. Als jouw motor een open koelwatersysteem heeft, dan wordt er water aangezogen om de motor te koelen. Zorg er in dat geval voor dat er geen water meer in de motor zit. Je dient het koelwatersysteem af te sluiten en het wierfilter te vullen met antivries.

2. Veiligheid eerst

De tweede tip om je boot winterklaar te maken, gaat over de veiligheid. Het is natuurlijk zeer belangrijk dat je boot en motor gedurende de wintermaanden veilig zijn. Zorg er daarom voor dat gevaarlijke dingen, zoals gas en elektra, elders worden opgeslagen of goed onderhouden worden. Gasflessen kun je beter veilig thuis bewaren. Ook met elektrische apparatuur kun je dit het beste doen. Voor contactpunten is het belangrijk om deze vochtwerend te maken. Draaiende delen kun je het beste invetten.

Zorg ook voor externe veiligheid. Zit je boot goed op slot en/of aan een ketting? Koop eventueel nog een goed slot, als je deze nog niet hebt, om je boot te beveiligen tegen diefstal.

3. Watervoorzieningen vorstvrij houden

boot winterklaar maken

De derde tip om je boot winterklaar te maken is het vorstvrij houden van watervoorzieningen. Het laatste wat je wilt is dat het water aan boord gaat bevriezen. Dit kan namelijk voor flink wat problemen zorgen, zoals barsten en overige schade. Gelukkig kun je dit voorkomen door het water te verwijderen of te voorzien van een niet-giftige antivries speciaal voor boten. Dit antivriesmiddel doe je in de watersystemen zodat deze niet barsten of kapotvriezen. Zo is het belangrijk om het toilet en de drinkwatertank leeg te halen, zodat er geen water meer in zit. Het is wel belangrijk het toilet met antivries te vullen en de afsluiter naar buiten af te sluiten.

4. Boot schoonmaken

De vierde tip om je boot winterklaar te maken is het schoonmaken van je boot. Het is belangrijk om de romp en het dek goed schoon te maken. Vuil kan zich namelijk gaan hechten en dan wordt het lastiger om dit weg te krijgen. Verwijder aanslag en roest met een rompreiniger. Door middel van een afdekzeil kun je water buiten de deur houden. Dit voorkomt schade door bevriezing.

5. Onderhoud tuigage

De vijfde tip om je boot winterklaar te maken is het checken van de tuigage, mits je een zeilboot hebt. Zeilen en lopend want kun je beter van je boot afhalen en thuis droog opbergen, anders kan het weer er in gaan zitten. Controleer ook de verstaging en de borgpennen. Maak als laatste de blokken en schijven schoon en smeer eventuele rolsystemen in.

6. Interieur voorbereiding

boot winterklaar maken

De zesde tip om je boot winterklaar te maken is het voorbereiden van het interieur. Misschien is het niet direct het eerste waar je aan denkt, maar het is ook belangrijk om aandacht te schenken aan het interieur van je boot. Heb je kussens, veiligheidsuitrustingen, beddengoed en andere dingen waar vocht of schimmel op kan komen te zitten? Dan kun je deze beter ergens anders opslaan, bijvoorbeeld thuis.

7. Zorg voor goede ventilatie

De zevende tip om je boot winterklaar te maken is het zorgen voor ventilatie. Het laatste wat je waarschijnlijk wilt is schimmel in je boot. Daarom is het belangrijk om voor goede ventilatie te zorgen. Dit doe je door bijvoorbeeld luiken of bakskisten open te zetten. Ook is het goed om een aantal vochtvreters neer te leggen.

8. Veiligheidsuitrusting controleren

De achtste tip om je boot winterklaar te maken is het controleren van de veiligheidsuitrusting op je boot. Zo is het belangrijk om reddingsvesten en brandblussers te controleren. Laat ze ook op tijd keuren, zodat je direct het water op kan als het vaarseizoen begint.

9. Accu opslaan en opladen

boot winterklaar maken

De negende tip om je boot winterklaar te maken is het goed opslaan van accu’s. Als je een accu aan boord hebt, dan moet je deze regelmatig opladen. Laat een accu niet helemaal leeg lopen, want dan kan er water in komen. En vooral in de wintermaanden kan dit zorgen voor een kapotte accu. Je zou een druppellader kunnen overwegen, deze voorkomt dat de accu helemaal leeg loopt. Ook een acculader op een tijdschakelaar zorgt ervoor dat de accu regelmatig wordt opgeladen. Is de accu uitneembaar? Dan kun je deze ook thuis stallen om zeker te weten dat er niets mee gebeurt.

10. Periodieke controle

De tiende en laatste tip om je boot winterklaar te maken is periodieke controle. Heb je alle bovenstaande punten toegepast? Dan blijft het nodig om je boot zo nu en dan te blijven controleren, vooral als deze buiten staat in de winterperiode. Verwijder vuil, water, sneeuw en andere dingen die niet op je boot horen. Ook is het goed om regelmatig te checken of alles nog goed afgesloten is en of er geen schade is ontstaan.

Services van Watersport Roodhof

Voor bovenstaande tips moet je flink wat tijd uittrekken. Gelukkig kun je bij Watersport Roodhof terecht voor een groot gedeelte van je boot onderhoud. We hebben namelijk verschillende services met betrekking tot het onderhoud en het winterklaar maken van je boot. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van jouw motor, of een nieuwe laag antifouling op je onderwaterschip. Ook kunnen we het lak- en schilderwerk op ons nemen. En heb je geen zin of tijd om jouw boot zelf schoon te maken, laat ons jouw boot dan poetsen en polijsten.

Bekijk services

Winterstalling reserveren?

Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor de winterstalling van jouw boot en motor. Wist je dat alle onze overdekte stallingen geïsoleerd, vorst- en condensvrij zijn? Erg fijn, want hierdoor hoef je niet bang te zijn dat er iets op of aan je boot kapot gaat door de vorst. Neem contact met ons op of reserveer jouw winterstalling direct.

Winterstalling reserveren

Veelgestelde vragen

Wanneer boot winterklaar maken?

Wanneer boot winterklaar maken? Dit kun je het beste doen na het vaarseizoen. Zo bescherm je je boot tegen schade door vorst en sneeuw. Ga naar Watersport Roodhof voor een goede en veilige winterstalling.